2022

 

 • Vuoden 2023 apurahahakemukset on arvioitu
  Vuoden 2023 apurahahakemusten arviointiprosessi on saatu päätökseen. Valinnat apurahojen saajista julkistetaan ensi helmikuussa.

 • Tee apurahahakemuksestasi selkeä
  Instrumentariumin Tiedesäätiö saa vuosittain satoja apurahahakemuksia. Niitä arvioivat ja laittavat paremmuusjärjestykseen suomalaiset huippuasiantuntijat. Selkeys ja hankkeen vaikuttavuus ovat hakemuksen menestykselle tärkeitä.

 • Kuinka haima- ja keuhkosyöpäsolut saadaan tapettua tehokkaammin?
  KRAS-mutatoituneeseen haima- ja keuhkosyöpään ei ole olemassa kovin tehokkaita lääkkeitä tällä hetkellä. KRAS-signalointi on mekanismi, joka vaikuttaa näiden syöpäsolujen jakaantumiseen ja selviytymiseen. Johanna Lilja tutkii syöpäsolujen signalointia osittain Instrumentariumin tiedesäätiön apurahan tukemana.

 • Terveystaloustiede: Kuka hankkii yksityisen terveysvakuutuksen?
  Terveystaloustiede ja siihen liittyvät tutkimukset ovat eräs Instrumentariumin tiedesäätiön rahoituskohteista. Konsta Lavaste on tutkinut väitöskirjassaan, kuinka terveyspalvelujen tarjonta vaikuttaa yksityisten terveysvakuutusten hankkimiseen.

 • Vatsakalvodialyysin seuranta aikaisempaa helpommaksi
  Vatsakalvodialyysipotilaiden vatsakalvon toimivuuden testaus on perinteisesti tapahtunut aikaa vievän ja vaivalloisen prosessin avulla, jossa potilas itse kerää dialyysinäytteitä. Instrumentariumin tiedesäätiön osittain rahoittama Smart PD Solutions Oy kehittää hoitomuotoa, jossa dialyysipotilaan seuranta tapahtuu kotona helppokäyttöisellä mittalaitteella.

 • Tiedesäätiön vuoden 2023 apurahahakuun lähes 350 hakemusta
  Instrumentariumin tiedesäätiö apurahahakuun tuli lähes 350 hakemusta. Hakemusten käsittely alkaa syyskuun aikana ja rahoituspäätökset kerrotaan hakijoille tammikuussa 2023.

 • Lääketeollisuus ja perustutkimus kohtaavat Instrumentariumin tiedesäätiössä
  Instrumentariumin tiedesäätiö edistää ja tukee suomalaista lääketieteen tutkimusta sekä teknisten ja luonnontieteiden laitteisiin ja menetelmiin liittyvää tutkimustyötä. Säätiön hallituksen uusi jäsen Matthew Iles tuo säätiön toimintaan lisää lääketeollisuuden näkemystä.

 • Muutamme uusiin tiloihin Kamppiin
  Uusi osoitteemme 1.8.2022 alkaen on Kansakoulukuja 3 B 376, 00100 Helsinki. Muut yhteystiedot ja laskutusosoite pysyvät ennallaan.

 • Sappihappo ja mikrobit terveytesi vaalijoina
  Sappihappo ja suolen mikrobit ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat muun muassa lihavuuteen ja kakkostyypin diabetekseen. Niitä säätelemällä voidaan tulevaisuudessa estää ja hidastaa monia terveysongelmia.

 • AbbVien toimitusjohtaja Matthew Iles on nimitetty säätiön hallituksen jäseneksi
  AbbVie Oy:n toimitusjohtajan Matthew Iles on kutsuttu mukaan Instrumentariumin tiedesäätiön hallitukseen. 

 • Apurahat vuodelle 2023 ovat haettavissa 30.5–31.8.2022
  Instrumentariumin tiedesäätiön apurahahaku vuodelle 2023 on avautunut.

 • Kantasolujen koko vaikuttaa vanhenemiseemme
  Kantasolujen fyysinen koko suurenee vanhetessamme. Tämä aiheuttaa soluissa toimintahäiriöitä, jotka estävät niiden normaalin toiminnan. Jette Lengefeldin johtama tutkimusryhmä tutkii kantasolujen vaikutusta vanhenemiseemme. Tutkimus tapahtuu osittain Instrumentariumin tiedesäätiön apurahan turvin.

 • Silmän sarveiskalvo kuntoon kantasolusiirteellä
  Silmän sarveiskalvo voi vahingoittua esimerkiksi ilotulitteesta. Näkö voidaan pelastaa siirtämällä vahingoittuneeseen sarveiskalvoon kantasoluja StemSight Oy:n kehittämällä hoidolla.

 • Rasvamaksan tutkimukseen uusia keinoja
  Rasvamaksa on hankalasti hoidettava tauti. Dosentti Panu Luukkonen on Instrumentariumin tiedesäätiön apurahojen turvin kehittänyt uutta rasvamaksan tutkimusmenetelmää Yhdysvalloissa ja nyt tuomassa tätä maksan tutkimusta eteenpäin vievää osaamista Suomeen.

 • Instrumentariumin Tiedesäätiöltä 1.2 miljoonaa euroa lääketieteelliseen tutkimukseen
  Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa vuonna 2022 lääketieteen, luonnontieteiden ja tekniikan tutkijoille apurahoja yhteensä 1 200 000 euroa. Apurahoja myönnetään yhteensä 36 henkilölle tai ryhmälle. Säätiön suurimmat 100 000 euron apurahat saavat PhD Jette Lengefeld ja LT, dosentti Panu Luukkonen Helsingin yliopistosta.

 • Verkkolaskuoperaattorimme vaihtui 1.1.2022
  Ohjelmistomuutoksen yhteydessä Instrumentariumin tiedesäätiön verkkolaskuosoite muuttui. Uusi verkkolaskuoperaattorimme on 1.1.2022 alkaen Ropo Capital Oy.