2023

 

 • Kiitos kuluneesta vuodesta ja hyvää joulunaikaa
  Vuoden 2024 apurahahakemusten arviointityö on saatu valmiiksi. Toivotamme kaikille oikein hyvää joulunaikaa ja kiitämme teitä yhteistyöstä. Tänä jouluna tuemme lahjoituksella ”Lääkärit ilman rajoja” -järjestön tärkeää työtä.

 • Hermotukisolut masennushoitojen tehostajina
  Astrosyytit ovat hermotukisoluja, jotka toimivat muun muassa aivojen puhdistusosastona. Niillä on kuitenkin vaikutusta myös aivojen muovautuvuuteen ja hermosolujen välisiin yhteyksiin, eli synapseihin ja verenkiertoon. Näin ollen astrosyyteillä arvellaan olevan vaikutusta myös masennukseen ja sen hoitoon. Farmasian tohtori Marko Rosenholm tutkii astrosyyttien toimintaa Instrumentariumin Tiedesäätiön apurahan turvin.

 • Verenpaineenmittaus helposti sormenpäästä
  Verenpaineenmittaus on keskeinen osa lääketiedettä ja terveydenhoitoa. Pitkäkestoinen ja jatkuvampi mittaus ei kuitenkaan onnistu hyvin perinteisillä mittareilla. Sormenpäämittausta on mahdollista tehdä myös ihmisen nukkuessa.

 • Tiedesäätiön vuoden 2024 apurahahaku kiinnosti
  Instrumentariumin tiedesäätiö vastaanotti vuoden 2024 apurahahakuun yli 400 hakemusta. Niiden arviointityö alkaa lokakuussa, ja rahoituspäätökset ilmoitetaan hakijoille tammikuussa 2024.

 • Gerasteniaindeksi paljastaa ja ehkäisee vanhuusvaivoja
  Kuinka monen sadan miljoonan euron hyödyn Suomen valtio voisi saada vuosittain, jos se tietäisi vanhempien kansalaistensa biologisen kunnon? Ja kuinka paljon parempaa elämää voisimme elää, jos terveysongelmiimme voitaisiin puuttua aikaisemmin? Gerasteniaindeksillä asia on selvitettävissä.

 • Uusi laserhoito ehkäisee sokeutumista
  Maculaser Oy:n kehittämä laserhoito pyrkii ehkäisemään monien verkkokalvosairauksien aiheuttamaa näönheikentymistä ja sokeutumista. Hoidossa verkkokalvoa lämmitetään laserilla, jonka lämmitystehoa hallitaan reaaliaikaisesti ja yksilöllisesti. Yritys on saanut Instrumentariumin tiedesäätiöltä apurahan uudenlaisen hoitomuodon kehitystyöhön.

 • ”Pidä apurahahakemus lyhyenä ja selkeänä”
  Irmeli Kosonen on työskennellyt Instrumentariumin Tiedesäätiön sihteerinä vuodesta 2008 lähtien. Hän on nähnyt vuosien varrella monta hyvää mutta myös huonoa apurahahakemusta. Pitkän uran Instrumentarium-konsernissa ja GE Healthcaressa tehnyt Kosonen siirtyy eläkkeelle syyskuun alussa 2023.

 • Vuoden 2024 apurahahaku on avautunut
  Vuoden 2024 apurahahaku on käynnissä 1.8 - 15.9.2023.

 • Uudistuksia apurahahakuun 2024 – haku aukeaa elokuussa
  Instrumentariumin Tiedesäätiön apurahojen haku vuodelle 2024 avautuu 1.8.2023.

 • Ohjelmistolla ja syväoppimisella veritautien kimppuun
  Veritauteja voidaan tutkia uudenlaisella kuvantamisen, big data -analyysin ja syväoppimisen yhdistävällä ohjelmistolla. Hematoscope Oy:n ratkaisussa yhdistyvät huippututkimus ja liiketoiminta-ajattelu.

 • Nestebiopsiat apuna syövän toteamisessa ja seurannassa
  Nestebiopsioita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää osana syövän diagnostiikkaa, seurantaa ja seulontaa korvaamaan tai täydentämään perinteisiä menetelmiä. Verestä ja virtsasta otetut näytteet voivat aikaistaa syövän uusiutumisen toteamista ja hoitojen aloittamista, jolloin ne myös saattavat parantavaa potilaan ennustetta.

 • Tutkimus: Elinympäristö, ihon mikrobiomi ja allergisuus
  Ihmisen mikrobiomi on iholla ja limakalvoilla elävien mikrobien ja niiden sisältämien geenien muodostama kokonaisuus. Mikrobiomin ja ihmisen immunologisen puolustusjärjestelmän välillä on jatkuvaa tietojen vaihtoa ja yhteistyötä. Mikrobiomin epätasapainotila voi altistaa erilaisten kroonisten sairauksien, kuten autoimmuunisairauksien tai allergioiden puhkeamiselle.

 • Syövän immuunihoidot aikaisempaa tehokkaammiksi
  Syövän immuunihoidot aktivoivat potilaan omaa puolustusjärjestelmää. Instrumentariumin tiedesäätiön rahoittamassa tutkimuksessa selvitetään, kuinka hoitoja voidaan kohdentaa tehokkaammin.

 • Instrumentariumin Tiedesäätiöltä 1,4 miljoonaa euroa lääketieteelliseen tutkimukseen
  Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa tänä vuonna lääketieteen, luonnontieteiden ja tekniikan tutkijoille apurahoja 1 400 000 euroa. Apurahoja myönnetään 43 henkilölle tai ryhmälle. Säätiön suurimman 100 000 euron apurahan saavat ulkomailta palanneet tutkijat FT Heidi Haikala Helsingin yliopistosta ja FT, dosentti Juulia Jylhävä Tampereen yliopistosta.