2025

 

  • Post-Doc -apuraha mahdollistaa uniapneatutkijalle paikan kansainvälisessä tutkimusryhmässä
    Kun erikoishammaslääkäri ja tutkija Satu Strausz suuntaa perheineen elokuussa Bostoniin, ei kyse ole vain työmatkasta. Se on askel kohti tarkempaa ymmärrystä uniapnean taustalla vaikuttavista geneettisistä ja biologisista tekijöistä – ja samalla esimerkki siitä, miten yksittäinen apuraha voi tuoda monitasoista vaikutusta tutkijan uraan, tieteeseen ja yhteiskuntaan.

  • In memoriam – Professori Jaakko Karvonen (1945–2025)
    Professori, emeritusylilääkäri Jaakko Karvonen nukkui rauhallisesti pois 1. huhtikuuta 2025. Hän oli arvostettu ihotautilääkäri, laaja-alainen lääketieteen asiantuntija ja vaikuttaja, jonka elämäntyö jätti pysyvän jäljen suomalaiseen terveydenhuoltoon ja lääketieteelliseen tutkimukseen.

  • Tampereella selvitetään Fellow-apurahan avulla geneettisten riskitekijöiden merkitystä solutasolla Alzheimerin taudissa
    Monien aivosairauksien taustalla vaikuttavat genomin säätelyalueiden mutaatiot, jotka ohjaavat solujen toimintaa. FT Mikael Marttisen Instrufoundation Fellow-apurahaa hyödyntävä tutkimus esittelee uuden lähestymistavan, joka selvittää geneettisten alueiden säätelemiä solutoimintoja.

  • Instrumentariumin Tiedesäätiöltä 1,5 miljoonaa euroa apurahoina tänä vuonna
    Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa apurahoina vuodelle 2025 yhteensä 1,5 miljoonaa euroa lääketieteen, luonnontieteiden ja terveysteknologian tutkimukseen. Rahoitusta saa 34 tutkijaa tai tutkimusryhmää, joiden tutkimukset tuovat uusia ratkaisuja diagnostiikkaan, sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

  • Rasvasolujen viestinviejät paljastivat uutta tietoa lihavuuden terveyshaitoista
    FM Johanna Matilainen Itä-Suomen yliopistosta väittelee 24.1.2025 rasvakudoksesta erittyvien solunulkoisten vesikkeleiden roolista lihavuudessa. Tutkimuksen tulokset tarjoavat uutta näkökulmaa rasvakudoksen toimintaan ja siihen, miksi tietyt rasvatyypit ovat terveydelle haitallisempia kuin toiset. Matilainen sai vuonna 2024 tiedesäätiöltä 23 500 euron apurahan väitöstyöhönsä.

  • Tekoäly muuttaa lääketiedettä – vastuullisuus ja yhteistyö avainasemassa
    Tekoälyllä on kasvava rooli lääketieteellisessä tutkimuksessa ja terveysteknologioissa. Instrumentariumin Tiedesäätiön hallituksessa asiantuntemustaan hyödyntävä Aalto-yliopiston professori Simo Särkkä korostaa tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia, mutta muistuttaa myös vastuullisen datankäytön ja eettisten näkökohtien merkityksestä.