2024

 

 • Kuinka luusto vaikuttaa lihavuuteen ja diabetekseen?
  Ihmisen luusto tekee paljon muutakin kuin vain pitää kehomme passiivisesti koossa. Luusto on viime vuosikymmeninä paljastunut entistä selvemmin erääksi sisäelimistämme. Hormonaalisena elimenä luusto vaikuttaa myös aineenvaihduntaamme.

 • Ennakkotietoa: Vuoden 2025 apurahakierros avautuu elokuussa
  Instrumentariumin Tiedesäätiön apurahojen haku vuodelle 2025 avautuu 1.8.2024.

 • Helsingin yliopiston Anniina Färkkilä nimitetty Instrumentariumin tiedesäätiön hallitukseen
  Lääketieteen tohtori, gynekologi Anniina Färkkilä on kutsuttu mukaan Instrumentariumin tiedesäätiön hallituksen jäseneksi.

 • Automatisoitua syöpädiagnostiikkaa tekoälyn avulla
  Automatisoitua syöpädiagnostiikkaa on mahdollista toteuttaa tekoälyn, molekyylitason profiloinnin ja digitaalipatologisen skannerin avulla. Instrumentariumin tiedesäätiö rahoittaa tutkijatohtori Kimmo Kartasalon post-doc -tutkimusta aiheesta.

 • Nanoselluloosahydrogeeli pysäyttää virtsankarkailun
  Nanoselluloosahydrogeeli on aine, johon perustuvaa hoitomuotoa Lignum Medical Oy kehittää naisten stress-inkontinenssiin (SUI), eli ponnistusvirtsankarkailuun. Instrumentariumin tiedesäätiö on myöntänyt yritykselle 50 000 euron SILMU-apurahan vuonna 2024.

 • Dendriittisolut vartioivat kudostemme hyvinvointia
  Dendriittisolut vartioivat kudostemme hyvinvointia ja kuljettavat taudinaiheuttajat immuunipuolustuksemme käsittelyyn. Dendriittisolujen liikkumisella voi olla merkittävä vaikutus erilaisten autoimmuunisairauksien syntyyn. Instrumentariumin tiedesäätiö on myöntänyt aihetta tutkivalle solubiologian tohtori Jonna Alangolle 150 000 euron Fellow-apurahan.

 • 1,4 miljoonan apurahapotti tukee lääketieteen läpimurtoja
  Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa tänä vuonna lääketieteen, luonnontieteiden ja tekniikan tutkijoille apurahoja 1 400 000 euroa. Apurahoja myönnetään 38 henkilölle tai ryhmälle. Säätiön suurimman 150 000 euron apurahan saa kolme tutkijaa. Instrumentariumin Tiedesäätiö edistää myös tiedeyrittäjyyttä, ja yrityksille suunnatun 50 000 euron Silmu-apurahan saa Lignum Medical Oy uuden hoitomuodon kehittämiseen naisten stressi-inkontinenssiin.